Mai2 Masok Usha MAi OIh,

~CLICK TO GO HOME~

Monday, October 18, 2010

Genap Sebulan

Assalamualaikum,
Sedar x sedar,
sudah hampir sebelum aku menuntut ilmu di ardu kinanah ini,
sampai 18.9.2010-18.10.2010
pelbagai pengalaman dan pengetahuan baru dpat ku timba,
toksah kata la,
pagi petang siang malam penuh dgn cabaran dan dugaan,
Entry ni aku nak crita pasal Universiti aku,
iaitu Cairo University,





Tepat pukul 4.30 pagi(awal tu),
aku dan ahli-bait dah bgun dari tdow untuk menunaikan solat subuh,
bayangkan la perbezaan masa yg ketara kat sini,
subuh 4.30,syuruk pukul 6,
kalau kat malaysia dulu mau pukul 7 baru bgun,
tu pon dok baloq liat lagi,

PERGH,mmg x tahan daulat beb,ikot hati nak tdoq ja time ni,TAPI ikut IMAN,beribadah adalah lebih baik dari tidur,

Selesai segalanya di rumah,
aku pon meneruskan perjuangan ke uni,
Bermula dgn menahan eltramco(lebey kurang van,0.50L.E) untuk ke malek-el saleh,
kemudian menaiki metro(mcam KTM malaysia,1.00L.E) ke sayeda zeinab,
dan diteruskan dgn perjalan kaki yg mngmbil masa hampir 15 minit,
jauh perjalan luas pengalaman,
OTW tu,
singgah la kedai asir(jus) atau pekena breakfast roti ka,

Ni tanda stesen Metro,


Ni la dia metro tiap2 hari naik,Kelebihan dy berbanding KTM?xpayah tggu lama,3minit ja smpai dah metro,superb tak?


Ni plak buntut eltramco,mmg antara yg feymes kat sini,baguih!!cni buat car-pooling nak elak pencemaran udara,



Uni kami dpanggil kasr el-ainy,
kuliyah tibb basyari,
kalo nak nek teksi dari rumah mau kena 8-10L.E,

Sebagai pelajar first year ni,
kena amek beberapa subjek,
Histology,Physiology,Biochemistry,Anatomy dan practicals,
Mmg byak ilmu baru yg dpat kat sini,
Betapa Hebatnya ciptaan Allah,
Menjadikan 'kita' manusia,
hambanya,
Bersyukurlah kepadaNYA,
kerana segala yg telah diberikan kpada kita adalah 'sempurna',
ITUpun,
jika kita menghargai dan menjaga tubuh badan dgn baik,
InsyaAllah,
Mendalami ilmu perubatan membuat diri kita taksub dan teruja,
dgan keagungan Allah,
Tambahan kebanyakkan lecturer kat sini semuanya Islam,
Alhamdulillah,
setiap kali bersyarah mereka akan mengingatkan keagungan Allah,

Takat ni,
Aku dah hilang Jam B.U.M equipment ngn botol air mineral,
Pengalaman merupakan guru terbaik,

Hidup di sini memerlukan pemerhatian dan kepekaan terhadap diri dan keadaan sekeliling,
sentiasa berjaga-jaga dalam setiap langkah dan perbuatan,
InsyaAllah Allah maha penyayang,
Berdoalah agar dielakkan dari ditimpa musibah,
Wallahualam,

Tu jala kot aku nak habaq,
Sebulan pertama yg cukup bermakna bagi aku,
InsyaAllah akan ku tempuhi hari-hari akan datang sebagai seorang pelajar mukmin yg beriman dan bertakwa,



Tekan ja,toksah malu-malu,

Monday, October 4, 2010

Apa khabar Mesir?

Assalamualaikum dan selamat pagi rakan2 taulan,
Kat sini bru pukul 7 pagi,
Kalo Malaysia skrg dah pukul 1 petang dah,
Haha,
Aku boleh menggeliat tdoq lagi,
Ampa dah kena pi surau solat zohor dah,
Sapa untung??



Dah hampir 2 minggu aku dok sini,
DI bumi bernama Mesir a.k.a bumi anbiyaa, a.ka ardu kinanah,
berbagai persepsi dan perasaan timbul sebaik saja aku melangkah kaki memijak tanah mesir,
Perghh,
Memang terkelu dan tidak terkata,
Perbezaan yang amat ketara berbanding Malaysia,
terlintas dalam hatiku ketika itu,

Mak!!Nak balik rumah!!!

Namun,
Aku menguatkan hati dan pedomanku,
Memohon perlindungan dan pertolongan dari Allah,
Agar dipermudahkan segala urusanku di sini,
Supaya dapat menuntut ilmu dan memenuhi keimanan di dada,

Mula2 skali,
Aku nak habaq kat ampa semua,
Yang aku sihat2 ok2 ja kat sini,
Salam Perantauan semua,
Hehe,

Nampak tak piramid belakang tu?style ohh,

Setakat ni aku x power lagi nak sembang kemaih ngn pak arab,
Boleh la kalo takat nak tanya sikit2,
Tapi sekali kalo depa speaking macam 'bullet train jepun',
Memang nganga la ampa,
Tapi xpa,
Pak arab meisr semua baik2,
Depa ni hati lembut,
Ampa puji sket troih kembang idong layu macam bunga witter,

Pastu satu lagi ni,
Traffic kat sini mmg terbaik dari padang pasir,
Lampu isyarat ada pon wat hiasan ja,
Mmg tiap2 hari kena besakan dgn 'jam'(hazmah),
Sakit hati gak oh,
Lagi2 time bila nak lintas jalan,
Memang kereta2 x beri peluang lgsung nak lintas,
Hon!!Toksah kata la,
24 jam bunyi hon ja kat kepala,
Pak Arab kalo modified kreta depa hala tang hon dulu,
Macam2 bunyi ada,

ni hah,gambaq aku lintas jalan,sampai lagu tu jadi,

Tapi,
Pengajaran dia kat sini,
Benda2 macam ni la yg mengajar aku berani,sabar dan tabah,
Mengajar aku erti hidup dlam kesusahan,
Mengajar aku menjadi Muslim sejati,
Mengajar aku menjadi seorang lelaki dewasa,
Mengajar aku bahasa arab dan ilmu physiology,
Mengajar aku kepentingan menuntut ilmu,

Wallahualam,
Sebenarnya banyak lagi nak dicoret tarok dlam ni,
Tapi apakan daya,
Masa mencemburui kita,
InsyaAllah,
Ada masa dan panjang Umur,
Aku akan update lagi pasai mesir ni,
Liku2 kehidupan seorang penuntut ilmu di Mesir,
amin,,





Tekan ja,toksah malu-malu,
Related Posts with Thumbnails
NI emel ak,saja nak habaq mai,kot2 ampa nak kenai2 ngn aku ka,aku x kesah,

genivx@yahoo.com