Mai2 Masok Usha MAi OIh,

~CLICK TO GO HOME~

Wednesday, March 24, 2010

Pendedahan Kerjaya Seorang Doktor

Jalan2 Dalam Hosp.P.Pinang






Day 1.
22.3.2010(isnin)
Dewan Sinaran Mutiara.
0900-1200

Seawal 5.30 pagi aku dah bgun hari ni..,semangat kot nak pergi hosp.,mandi2,makan2,solat2,on9 jap then bertolaklah ke sana dalam kol 8.30a.m...,smpi2 kat sana nak kena cari parking moto plak satu hal,penuh xterkata,smua pakat sakit kot hari tu,terpaksa lah park celah2 mana yg mmpu..,pastu kena register nama kat dewan plak,fuuh~penoh gler budak2 yang apply JPA medic ni gak,majoriti boley dikatakan chinese lorh,aku pon terpinga-pinga je xda membe,seb bek bdak sebelah boley ngam ngn aku,xda la nak dok diam sgt..,smua skali dlm 150 org,dibahagikan kepada 11 group,dan aku dlm group F..,Pastu dgar la plak taklimat/ucapan oleh 3 org doc. ni(nama lupa udah)sorang tu Dr.Noridah,diorang menceritakan tentang liku-liku yang perlu dihadapi dalam menjadi seorang doctor,bunyi nya mcm payah je,xpe2 blom cuba blom tahu..,and everyone is talking in english there even when i need to communicate with the other students..,seksa gak lah...:P
Sejurus habisnya taklimat,smua s8dent kena duduk dlm group masing2..,argh~group aku 2 org je melayu,sorang lagi pompuan..,lagilah terseksa...,terpaksalah jadi black sheep dlm group neyh..,dah yg laki smua speaking mandarin,apa boley buat,redah udah la..,seb bek yg pompuan2 sggup sembang ngn aku,hu2..pastu lantik lah group leader,a happy chinese girl..,abis kenal2 balik la~~


Wad pembedahan.
1430-1630


Sementara nak tunggu kol 2.30p.m ni aku balik lah rumah dulu,makan,mandi,solat dulu..pastu baru dtg balik...,group aku kena melawat wad pembedahan :0,sblom prgi sana aku ingat keadaan wad tu menakutkan la,putus kaki ke,putus tangan ke,hilang kepala,xde perot..,tgok2 semua O.k je,xnmpak pun darah mercik2 ke..,xbuat ape sgt pon dalam wad tu,doctor yg in charge cuma explain ngn briefing serba sket pasal alatan2 dlm wad,pastu ronda2 la tgok2 pesakit..,xda apa yg bez pon nak ditengok sebenarnya..,gloomy je bilik tu..,xpela,tggu 4.30 chiow...:p


Day 2.
23.3.2010(selasa)
Klinik Pakar Pembedahan
0830-1030


Yg ni lagi lah boringnye..,duduk dlm klinik tgok 2 org doctor dlm bilik tu check up patients(salah sorg houseman,Dr.Daniel)..,doc. dah la tgh busy,xkan la nak tanya2 kot..,so,usha jela apa yg dibuat oleh mereka neyh..,last2 doctor tu sendiri yg suruh kami keluar ronda2 amek fresh air kononya..,haha..:p


Klinik Pakar Pediatrik.
1100-1300

Tahu apa maksudnya?kali ni group aku melawat klinik budak2 plak..,under 12 kot..,keadaannya lebey kurang mcm wad pembedahan jugak..,cuma didiami oleh kanak2 ribena..,then sorg doc.pakar ni pon explain la kat kami tntg housemanship..,fyi~houseman bermaksod lebey kurg pra-doctor lah..,lepas tamat pengajian 5/6 tahun kat medical school,s8dent kena bekerja selama 2thun sebagai houseman ni..,setiap 3bulan s8dent akan bekerja di bawah sst department,contohnya 3bulan pertama kat wad pembedahan,3bulan seterusnya kat klinik pakar pembedahan plak..,mcm menimba ilmu la..,tapi time jadi houseman ni kena byak bersabar dan berkorban masa/tenaga sebab kena kerja 24/7(letih oh~)..,setiap minggu kena ON CALL 2-3 kali,fyi~on call ni mcm kena kerja 36jam(pkir2 la sendiri)..,Kesimpulannya menjadi seorang doktor itu bukanlah tugas yg mudah..,kena korbankan byk masa dan tenaga,X boleh la nak balik beraya,cuti2 malaysia,atau nak buat kenduri kahwin ka masa housemanship ni..,DARE to take the challenge???:p


Klinik Pakar Perubatan
1430-1630

Kali ni group aku ada temubual bersama doc.pakar plak(p/s-lain2 department,lain2 doctor!!)..,dia tanya la nama,sekolah dan sebab nak jadi doc. kat setiap org..,"being a doctor is a noble job,i was interested in this carrier since i was a child,it would be my pleasure and i would be very grateful to help or save a person's life"..,haha,ni la jawapan aku bila ditanya doc. tu..,pastu dy pown explain la 'noble job' tu..,sekiranya jadi seorang doctor,kita kenalah bertanggungjwab dan bersungguh2,jgn ambil selekeh je..,kalau nak jadi seorang doc. kerana gaji yg lumayan,lebih baik tukar course lain..,mind set kena la betol kalo nak jadi doc. ni..,walaupun dapat gaji byak2 pon,bukannya boleh shopping atau enjoy macam org lain..,the doc said that you ll lose your life when being a doctor..,mmg btol..,bila jadi doc. ni makan pon xsempat tidor pon dalam 2-3jam je,nak hang out ngn member2 pon dah xboleh dah,kena marah ngn boss lagi2 pesakit..,will you be able to endure all these things???masok kerja langit gelap je,balik rumah pon langit gelap lagi(ada paham??hu2..)..


Day 3
24.3.2010(rabu)
Klinik pesakit luar,OPD(out patient department)
0830-1030

Waa..,yg ni agak boring!!!sama macam klinik pakar pembedahan gak,duduk dalam bilik tu tengok doc. cek pesakit2...,ape barang da~~~0.o..,tapi yg pasti sgt busy la kerja doc. neyh...sebab menurut mereka setiap hari kena cek lebey kurg 80-100 pesakit..,letih tu,satu pesakit dalam 5-15minit...,do the math~:p


Jabatan kecemasan
1100-1300


Yg ni baru best,jabatan kecemasan neyh salah satu department yg paling menakutkan la..,doc. kat sini kena rawat pesakit yg cedera terok mcm accident..,cni barula nmpak darah mercik2..,department ni luas gak la..,antara yg ada,bilik panggilan~kat cni operator akan layan panggilan luar yg minta bantuan ambulan,nak taw lanjut??CALL 999..,slpas dpt call,ambulan msti dihantar sblom 5minit,nnti ambulan tu akan bekalkan first aid la sebelum pesakit dihantar ke hosp. untuk rawatan lanjut..,sampai je hosp. akan ada triage..fyi~triage ni bahasa french,function dy adalah untuk menentukan pesakit sama ada kes emergency,semi-emergency,atau besa2 ja dalam masa 2 minit..,pastu into the operation room....,kat operation room satu team consist of doc.,staff nurse,penolong pegawai perubatan akan buat la pa yg patot nk selamatkan pesakit,kalo terok sgt team lain akan dipanggil untuk menolong...,itu je kot,then a little bit advice form the doc...,department ni xkerja 24/7 dan xkena on call sbab ada syif,hujung minggu boley la jalan2 relax ke...,dan setiap tahun lebih kurang 4000 orang doktor dilahirkan,ramai dah houseman skrg neyh,tapi malangnya semuanya irresponsible,kerja x ikhlas dan x sungguh2,quality is more important than quantity for a doctor.....,:p


Jabatan Perubatan Forensik
1430-1630


Forensik......,mesti dah tahu kan maksudnya??kalo tengok CSI ke,24 ke atau bones byk gak la forensik ni..,department ni merupakan tempat menempatkan mayat untuk dibedah siasat..,malangnya kami xboley nak tengok mayat sebab undang2 xbagi(sekiranya dah daftar sebagai medical student baru ada kebenaran)..,cuma boley tengok dari jauh je dlm bilik mayat sejuk tu..,setiap mayat akan dibedah siasat kemudian wat post-mortem..,fyi~post-moterm ni mcm rekod data mayat la,setiap yg ada kat mayat dari hujung rambut hingga hujung kaki akan direkodkan,amek blood sample,urine test,jantung,liver etc2 supaya nak cek punca kematian mayat neyh...,pastu mayat ni akan dipulangkan kepada relatives masing2,kalo xda yg tuntut...,akan diserahkan kepada jabatan agama masing2...,best jugak le lawat cni,macam2 yg ditengok,tapi snap pic memang dilarang -_-..,yg lain xboley direkod sebab -------PRIVATE n' CONFIDENTIAL-------:p dan lastly kalo nak taw,jadi doc. forensik kurg dpt sambutan dan marketing pon xtinggi,hosp.swasta xkan amik doc.forensik sbab tu stiap negeri ada satu je doc.pakar untuk bidang forensik...


Day 4.
25.3.2010(khamis)
Wad ortopedik
0830-0900


Yg ni pon lebey kurg jugak la,,wad biasa je tapi fyi~ortopedik ni menempatkan pesakit yg ada masalah skeletal dan otot..,ronda2 kejap doc. bagi lepas pukul 9.00a.m,=),lega......


Klinik Pakar Ortopedik
1100-1215

Ouh,sgt sesak di sini..,rmi btol pesakit yg patah tulang...,sempat juga la tengok beberapa kes,spt..,pasang simen(biasa la kn?),bukak simen(doc. gna gergaji yg menakutkan..,kuat gler bunyi),pasang alat besi dalam tulang sebab bone fracture yg terok(xtaw nama alat tu!!)....zupzapzupzap,dah habis....


Wad o n g
1430-1630

Ni wad o n' g,a.k.a wad bersalin..,ada 3 wad kat cni iaitu pre-natal~wad untuk ibu yg belum lahirkan anak(tgh pregnant),post-natal~wad untuk ibu yg telah selamat lahirkan anak,kat cni ibu2 kena bgi susu kat anak2(breastfeeding) dan last skali neo-natal~wad untuk anak2 yg premature(x matang sepenuhnya dan berpenyakit),wad neo-natal ni xboley sng2 masok sbb bahaya untuk baby2 tu,diorg mudah kna infection..,itu je la yg ada dlm wad neyh...


Day 5
26.3.2010(jumaat)
Klinik o n g
0830-1030

Klinik bersalin hari jumaat xbuka,so unlucky~~~~:p


Majlis penutup
1100-1200

Akhirnya,tamat pon program neyh...,dgr la sket ucapan penutup dari pihak pengurusan pastu ada tea-party,BALIK~~
Tekan ja,toksah malu-malu,

Friday, March 12, 2010

This is only the beginning

Alhamdulillah,thank you Allah..







Wah,akhirnya dapat juga result semalam,sungguh lega dan bersyukur kerana dapat keputusan yang O.k gak..,syukur dan redha,berbaloilah usaha dan penat lelah selama 2 tahun di bumi gopeng,trimas kpd cikgu2,rakan2,ibu bapa dan sedara mara yg mendoakan aku sentiasa dan memberi semangat dan dorongan secara lgsung atau pon tidak...
Tepat kol 8a.m,aku dah bertolak nek kreta jadi driver bertauliah,singgah kat shell nak isi minyak kasi penoh,
MAHAL!!rm2.34 satu liter,bukan rm1.80 ke,xkan dah naik hrga minyak??isi full tank dalam rm80 ala gitu...,(mahal2,rupanya tu minyak baru-apa nama tah),so i drive and drive sggah rnr g.semanggol nk isi perut plak..,bli mnm kat kiosk(mnm fav),MAHAL!!rm2.80..,biasanya rm2.30 je,tapi mmg la rnr charge hrga lebey...,so drive la smpi ke gopeng dlm 3 jam kot..,lama gila..,longgar lutut..,smpi skolah pak guard suroh amik result kat dewan!!(huh?ingatkan kat pejabat!)smpi2 skolah masok parking kebetulan gak kreta caong,pawat,elmy smpi..,lpak la dulu rmi2,xbrani nak amik lagi result..,time tu dah 11.45a.m pon(result kuar 10.00a.m),sudah rmi yg balik...,xsmpat nk jmpa..hu2,xpela masuk dewan amik result tggu member2 kindi..,tapi sorg pon xda...,adoyai..amik la sorg2..,ustazah rofidah ngn cikgu ida jaga booth kindi,hu2..

teacher ida;hifzhan,brapa target??(smbil pgang slip)
aku;sy rsa 9je kot
teacher ida;awat skit sgt..tahniah...
aku;wah,syukur.....
ustazah;tahniah,xsgka arab a(ak dulu lemah arab teramat..)
aku;rezeki
ustazah;ni rambut pnjg nk jadi rocker ka?
aku;hanya mammpu senyum

dan2 cikgu fazli candid gmbr aku,,wah...star plak..

jmpa la suma cikgu,mnx maaf ucap trimas esp cikgu azman(sejarah),ustazah rofidah(arab),teacher ida(math),ckgu.fazilawati(+math),ckgu.anisah(phy),ckgu.fazli(bio),ckgu shamsiah(bm),madam azimah(bi),teacher ani(chem),ustaz zul(pqs),ustaz salman(psi)..dan semuanya..

so sbpi gopeng dapat no.2 kesulurahan perak(no.1 STAR),tapi berjaya gak lah kalahkan MCKK,SEmESTI dan SERATAS..xpa2,tahun depan insyaALLah igop no.1 perak and top 10 malaysia..amin..23 org dpt straight A...,dan gpk 1.82(ok la 2) dan ni list dpt A.,BM:164, BI:146, PI: 70: 162, MAT:160, BAT: 67, +M: 79, LK:16, TK: 5, PHY:79, CHEM:55, BIO:46, PQS:86, PSI:66, EST:27.Alhamdulillah...

ABis?nak balik dah??rilex2 dlu..pas2 lepak dlu kat ipoh,jj...tgok movie alice in wonderland in 3d!!(mcm gmpang,,x3d pon!!)tiket rm11...,time tu 7 org je,aku,mut,elmy,raihan,akem,kudin,anas...,start kol 2.oop.m abes 4.15p.m...tapi overall best gak la critanya...,then,makan2 kat kfc joined by mior,syuraih ngn hairol..,balik kol 5.oop.m smpi rmah kol8.00p.m...Tamatlah..tah bila nak jmpa lagi...wassalam..

Tekan ja,toksah malu-malu,

Tuesday, March 9, 2010

Finally,

Akhirnya,dapat jugak pon..,apa??







Alhamdulillah,dalam kol 5p.m tadi dapat jugak merasa pegang lesen P moto dan kereta yg baru je siap..,thx u uncle Lim 4 everything dari a sampai lah z,seksa oh nak ambil lesen ni bukan senang,hu2.. dah dapat tggu apa nye lagi,balik2 amik kunci kereta tros melilau la..,malangnya mak aku menjadi peneman(mcm tester lak) sebab x percaya lagi aku bole bawak kereta..,ceh,xpe3.ak pon tunjuk la skill kat jalan raya bandar penang ni,mula2 ingat mudah la,rupanya payah jugak..,sibok gila jalan,terlelap sikit konpem langgar buntot kereta depan,mmg berbeza la bawa kereta atas trek jpj ngn kat jalan raya betoi ni..,dangers lie everywhere,tapi sebab aku ni pro sikit pnya pasal pass la,ha2..tapi bila time parking mmg garu habis kepala!!susah siot meh nak park kereta ni(proto waja,gemok sgt berbanding kancil jpj),jadi fail plak bhg parking kereta,adoyai~,tadi smpt la aku pusing2 komtar pas2 g padang kota,then nak g farlim tapi jam plak..,so balik lar rumah,lpas solat maghrib tros pengsan(tdow!) sampai la skrg...,memang syiok drive kereta ni tapi sesak sgt penang ni,sabar2...,and btw hari khamis(lusa)nak amik result!!cuak x terhingga ni smpi pepatah melayu kata,makan x kenyang,tdow x lena,minum tak???kepada semua yg akan ambil result ni,bykkanlah wat solat hajat dan berdoa,tawakkal je.setelah apa yg kita usaha...insyaAllah...,dan menurut some sources rakan2,akan ada wartawan hari tu kat sekolah(betoi ka ni???mcm x caya ja),kalo ya dahsyat la mst gempak sekolah,apa2 tgok la lusa ni...,and lastly malam ni hujan!!!alhamdulillah..hujan itu rahmat,kalo nak taw sudah 2bulan lebih x hujan kat penang ni...,panas oh skrg ni,sabar2..,ujian Allah,ni baru panas terik dunia belom lagi api neraka,astaghfirullah...

Tekan ja,toksah malu-malu,

Monday, March 8, 2010

seksaan 3 bulan tamat!!

hari ni ku gembira tapi keletihan..,usha~







Alhamdulillah,setelah 3 bulan berturut2 aku on process pengambilan lesen kereta dan motor akhirnya tamat juga hari ni..,start tahun lpas 31.12 aku ikut kursus kpp(new year tu) bersama memberku ezmy,then trening2 stiap minggu(moto n kreta),jmpa gak rmi member2 mcm azreen,amirul,achik,buik,ammar,danial,asyraf,eyt,faiz,faruq,etc2..rmi gak la jmpa,mcm tmpt reunion je cni(plpc-pusat latihan pandu cemerlang,tanggal 8.3(hari ni la)bersamaan hari isnin,aku g ke kedai Lim(agentku)nek motor kol 8.00 a.m tu..bapak la awal..,pas2 smpi kt plpc dlm kol 9.00a.m, egtkn dh nk mula dah tgok2 num giliran no.32 sesi 2..pulok,nunggu la kat c2 sembang2 smntara tggu giliran..,tapi time test on the road nk msok simpang tiba2 lak kreta kat depan rosak(bingung oh nk watpa,x pro lgi),dipendekkan crita smuanya tamat kol 3.00p.m,lmbt sial ah..,tapi alhamdulillah lulus dgn cemerlang..,hehe..sekarang hanyalah tinggal menunggu ketibaan lesen P..,dan hari khamis nnt(11.3) boleh la drive ke gopeng nak amek result spm(yg ni lagi cuak dari tadi)..

Tekan ja,toksah malu-malu,

Sunday, March 7, 2010

Overnight?taw ape tu?

Nak taw apa mksud?layan~







maksud overnight mengikut kamus oxford versi inggeris adalah sepanjang malam atau satu malam..,mengikut versi falsafah igop lak bererti tido kat luar sekolah selama satu malam,2,3 etc pada hari hujung minggu...kebiasaannya,kami akan tido kat cc mcm kat big IMAX,medan gopeng atau pon cc simpang pulai sbb diorg bukak 24 jam,tdow kat mcd ngn kfc nnt kna halau..,of course xkn la tdow je kot..?bla prgi ke sana msti lah online men game,bkn sng nk on9 kat gopeng ni...,so tyme 2 lah nikmat untuk kepuasan men game ramai mcm cs,dota,fifa etc2..,lagipun cc kat c2 mmg ada sediakan tawaran 10jam=rm10..so murah la dari biasa 1jam=rm1.50,agak2 bosan atau sakit kepala tu pergi la lepak2 jap kat luar hirup udara segar..,mna x bengong on9 men game 3-4 jam turut2..,kalo lpar2 lak mkn la kt gerai2 ke..,slalunya kami akan beli makanan siap2,buat bekalan mcm roti ke..,sal expenditure?mmg parah gak la..,tapi xla separah outing ke jj..,sehari 2 mungkin habis dalam rm40 ke..kalau pandai jimat kurang la duit yg diguna..,selama 2 tahun di sana sudah 3 kali aku overnight di simpang pulai skali dan medan gopeng 2 kali..,balik2 asrama konfem bengong kepala..,kepada sesiapa yg berminat nak mencuba tu bolehlah..,tapi njoy2 pon jagalah solat dan adab anda ketika di tmpt orang...,syaratnya anda mestilah menetap di asrama,jauh dari cc,berduit,ada companion(geng) sbb kalo g sorg2 bosan ah,reti main game sbb kalo nk on9 fb je 24 jam tension ah,and lastly jgn sesekali terlalai dan alpa hingga sanggup lupakan Allah dan menunaikan ibadat solat..,kami pon solat kat masjid gak berjemaah dgr ceramah ngn kuliah..,dan yg penting bersedia secara physically dan mentality,sememangnya ni antara kenangan high school's life yg payah nk dilupakan..,mmg mengamit memori bila bercakap sal overnight..

Tekan ja,toksah malu-malu,

testing 1,2,3

ini Cuma cobaan je tapi...







ada sedikit problem,apsal la duplicate lak post neyh kat bawah..xtaw cmne nk overcome bnda neyh..,pnya lma dah wat xlpas2 gak...,Tolong aku jika tahu..need help..

Tekan ja,toksah malu-malu,
Related Posts with Thumbnails
NI emel ak,saja nak habaq mai,kot2 ampa nak kenai2 ngn aku ka,aku x kesah,

genivx@yahoo.com