Mai2 Masok Usha MAi OIh,

~CLICK TO GO HOME~

Monday, October 4, 2010

Apa khabar Mesir?

Assalamualaikum dan selamat pagi rakan2 taulan,
Kat sini bru pukul 7 pagi,
Kalo Malaysia skrg dah pukul 1 petang dah,
Haha,
Aku boleh menggeliat tdoq lagi,
Ampa dah kena pi surau solat zohor dah,
Sapa untung??



Dah hampir 2 minggu aku dok sini,
DI bumi bernama Mesir a.k.a bumi anbiyaa, a.ka ardu kinanah,
berbagai persepsi dan perasaan timbul sebaik saja aku melangkah kaki memijak tanah mesir,
Perghh,
Memang terkelu dan tidak terkata,
Perbezaan yang amat ketara berbanding Malaysia,
terlintas dalam hatiku ketika itu,


Mak!!Nak balik rumah!!!

Namun,
Aku menguatkan hati dan pedomanku,
Memohon perlindungan dan pertolongan dari Allah,
Agar dipermudahkan segala urusanku di sini,
Supaya dapat menuntut ilmu dan memenuhi keimanan di dada,

Mula2 skali,
Aku nak habaq kat ampa semua,
Yang aku sihat2 ok2 ja kat sini,
Salam Perantauan semua,
Hehe,

Nampak tak piramid belakang tu?style ohh,

Setakat ni aku x power lagi nak sembang kemaih ngn pak arab,
Boleh la kalo takat nak tanya sikit2,
Tapi sekali kalo depa speaking macam 'bullet train jepun',
Memang nganga la ampa,
Tapi xpa,
Pak arab meisr semua baik2,
Depa ni hati lembut,
Ampa puji sket troih kembang idong layu macam bunga witter,

Pastu satu lagi ni,
Traffic kat sini mmg terbaik dari padang pasir,
Lampu isyarat ada pon wat hiasan ja,
Mmg tiap2 hari kena besakan dgn 'jam'(hazmah),
Sakit hati gak oh,
Lagi2 time bila nak lintas jalan,
Memang kereta2 x beri peluang lgsung nak lintas,
Hon!!Toksah kata la,
24 jam bunyi hon ja kat kepala,
Pak Arab kalo modified kreta depa hala tang hon dulu,
Macam2 bunyi ada,

ni hah,gambaq aku lintas jalan,sampai lagu tu jadi,

Tapi,
Pengajaran dia kat sini,
Benda2 macam ni la yg mengajar aku berani,sabar dan tabah,
Mengajar aku erti hidup dlam kesusahan,
Mengajar aku menjadi Muslim sejati,
Mengajar aku menjadi seorang lelaki dewasa,
Mengajar aku bahasa arab dan ilmu physiology,
Mengajar aku kepentingan menuntut ilmu,

Wallahualam,
Sebenarnya banyak lagi nak dicoret tarok dlam ni,
Tapi apakan daya,
Masa mencemburui kita,
InsyaAllah,
Ada masa dan panjang Umur,
Aku akan update lagi pasai mesir ni,
Liku2 kehidupan seorang penuntut ilmu di Mesir,
amin,,





4 Curahan Pendapat Teman??:

Anah Samsudin said...

sound interesting..haha,,
pape pon all da best di bumi perantauan..dah berjaya jangan lupa balik berkhidmat di tanah air sendiri.. =D

Anonymous said...

padan muke ko..haha
baik dok malaysia lagi best..

teratai_usim said...

kehidupan yg baru mengajar kita erti perjuangan yg sebenar,.truskan perjuangan! semoga berjaya

thrasher. said...

terbalik ngn jordan. nmpk org nk lintas dari jauh bunyi hon. tp bkn marah, nk suh lintas cpt2. haha. kalo x pon die stop bg org jln dlu :)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
NI emel ak,saja nak habaq mai,kot2 ampa nak kenai2 ngn aku ka,aku x kesah,

genivx@yahoo.com